De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Home / Gardening

Een vijverpomp houdt je vijver levend

Als je een vijver in de tuin hebt, weet je dat je een vijverpomp nodig hebt. Het water in een vijver moet namelijk constant in beweging blijven. Vijverpompen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, met veel verschillen in capaciteit en opvoerhoogte. Het is belangrijk om de juiste pomp te kiezen voor de vijver die je hebt. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met of je vissen of planten in de vijver wil laten leven. Droom je er van om een fontein of waterval te realiseren? Ook dat kun je voor elkaar krijgen met een vijverpomp. Hier lees je meer over de verschillende soorten pompen die je kunt vinden, en over waar je precies op moet letten bij de aanschaf.

Een pomp maakt de vijver compleet

Waarom zou je eigenlijk een pomp plaatsen? Het is gemakkelijk: zonder vijverpomp en filter heb je geen vijver. De beweging van het water is essentieel voor de levensvatbaarheid van de vijver; want zonder pomp is een vijver eigenlijk niets meer dan een poel stilstaand water. Ook kunnen pompen gebruikt worden om een fontein of zelfs een waterval te realiseren. In plaats van het water rond te pompen, wordt het water dan omhoog gestuwd door een buis. Door middel van een speciale constructie wordt het water vervolgens de fontein ingeleid.

Zuurstof is van levensbelang

Als mensen hebben we zuurstof nodig om te overleven. Die halen we uit de lucht. Maar ook voor waterdieren, zoals vissen, en voor planten geldt dat er altijd voldoende zuurstof moet zijn. Een vijverpomp zorgt ervoor dat het water constant in beweging blijft, waardoor het zuurstofrijk genoeg blijft om leven in het water mogelijk te maken. Een pomp is dan ook onontbeerlijk als je je vijver wil bevolken met vissen of waterplanten. Maar zelfs als je dat niet van plan bent, is een pomp nodig. Komt er te weinig zuurstof in het water, dan krijg je veel last van algenvorming. Het water krijgt dan een onaantrekkelijke groene kleur, en begint vaak te ruiken. Stilstaand water is bovendien een bron van bacteriën. Met een vijverpomp houd je de boel netjes en hygiënisch.

Welke pomp past bij jouw wensen?

Er zijn zoveel pompen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De belangrijkste merken – OASE, Superfish, Messner – kun je hier vinden. Daarbij is het vooral belangrijk om te letten op twee factoren: omzetcapaciteit, en opvoerhoogte. Hoe hoog de ideale capaciteit is, hangt onder andere af van de inhoud van de vijver, of je er vissen of planten in hebt, en ook van hoe hoog de pomp geplaatst kan worden. Daarnaast kun je er voor kiezen om een pomp buiten de vijver te plaatsen, of juist erbinnen. Beiden hebben voordelen en nadelen. Een pomp buiten de vijver is vaak makkelijker te onderhouden, maar is meer zichtbaar en moet bovendien aangesloten kunnen worden op het filtersysteem. Samen kunnen we kijken welke pomp het beste bij jouw wensen past, en ook bij het budget waar je mee werkt.

https://www.vijverbenodigdheden.nl/vijver-aanleggen/vijverpompen

Gerelateerde artikelen

Gratis uw wagen verkopen

Gas licht hoge kosten voorkomen

Tips bij het in bad doen van jouw baby