De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Home / Gardening

Onderhouden van de vijver

Het hebben van een vijver in je tuin, kost best wat tijd en energie om te onderhouden. Er zijn speciale spullen en handelingen nodig om optimaal te kunnen genieten van je vijver. Een vijver is best duur om aan te leggen, dus je wilt er wel goed voor zorgen. Al helemaal als je ook vissen in je vijver hebt zwemmen. In dit artikel lees je hoe je het beste je vijver kan onderhouden. 

Allereerst is het erg belangrijk om zuurstofplanten in het water te zetten. Deze zijn essentieel voor de bacteriële afbraak van organisch afval in je vijver. Dit afval kan bestaan uit uitwerpselen van vissen, overtollig voer en plantenresten. Door deze planten erin te zetten voorkom je dat algen de kans krijgen om zich volledig te ontwikkelen en te verspreiden. 

Verder is het belangrijk dat je regelmatig de vijverfilter schoonmaakt. Deze filter vangt al het vuil in je water en als dit niet regelmatig schoongemaakt wordt, kan hij verstopt raken. Maak de filter niet schoon met leidingwater. Dit kan voor afstervende bacteriën zorgen.  

Zorg dat je je vijverpomp goed installeert. Als je de pomp aan de waterkant vestigt, spreken we van een droge opstelling. Het water wordt dan opgezogen door een slang en gaat via een andere slang weer terug de vijver in. In een natte opstelling staat de pomp in het water. De pomp ligt dan meestal op de bodem of op een verhoging. Het voordeel van deze opstelling is dat de pomp uit het zicht is. Hierom wordt deze ook vaker gebruikt. 

Als je het water in je vijver wilt vervangen, doe dit dan nooit allemaal in één keer. Haal altijd maar één derde van het water uit de vijver en vervang dit door leidingwater. Het is het beste als u de bovenste laag water er uit haalt. Hier zitten vaak de algen verborgen. 

http://www.waterpomp.be