De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Mode en Kleding

Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen?

Heb je kinderen? Dan ben je waarschijnlijk regelmatig bezig met het kopen van nieuwe kinderschoenen. Ze groeien immers zo snel! Voor je kind wil je natuurlijk altijd het beste, zeker als het gaat om schoenen. Zo kan je kind veilig spelen en rennen. Bovendien zijn goede schoenen van groot belang voor de groei en de ontwikkeling van je kindje. In dit blog vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van kinderschoenen.

Kinderschoenen kopen: waar let je op?

Kinderschoenen zijn schoenen in maat 16 tot 35. Vaak zijn de zolen van deze schoenen wat flexibeler zodat ze goed aansluiten op de voeten van je kind. Dit is belangrijk omdat harde zolen een verkeerd looppatroon kunnen veroorzaken.

Tips bij het kopen van kinderschoenen

De juiste schoenen voor jouw kindje voldoen aan de volgende eisen:

  • Ze hebben de juiste maat. Kindervoeten groeien ontzettend snel, dus zorg dat je dit regelmatig controleert. Zorg ook dat de tenen van je kind goed kunnen bewegen in de schoen.
  • Ook is het belangrijk dat een kindervoet voldoende ondersteuning krijgt. Vooral een stevige hiel is hierbij belangrijk.
  • Let ook op de sluiting van de schoen. Schoenen met veters zijn het beste voor de voet, omdat deze verstelbaar zijn en stevig op hun plek blijven zitten. Daarnaast kan je kleintje vast oefenen met veters strikken!
  • Kies schoenen met een flexibele zool. Hiermee voorkom je op latere leeftijd problemen met knieën en heupen.
  • Koop geen kinderschoenen met hakken. Kindervoeten zijn namelijk nog niet voldoende ontwikkeld om al op dit soort schoenen te lopen. Hierdoor worden de voeten in een verkeerde stand gedwongen en dit kan voetproblemen opleveren.

Wanneer koop je kinderschoenen?

Nieuwe kinderschoenen kopen met je kindje? Doe dit dan het liefst in de middag. Op dit moment zijn de voeten van je kind vaak iets dikker dan ’s ochtends. Zo weet je zeker dat je geen schoenen koopt die knellen. Koop je schoenen waar je kind sokken in gaat dragen? Zorg dat je kind dan ook sokken draagt tijdens het passen van de schoenen. 

Kinderen

Speciale kinderschoenen kopen

Vermoed je dat jouw kindje last heeft van een afwijking aan de voeten? Dan is het belangrijk om dit te laten onderzoeken door bijvoorbeeld een podotherapeut. Deze kan vaststellen of je kind bijvoorbeeld last heeft van een klompvoet, platvoeten of holvoet. Door dit soort afwijkingen kan het nodig zijn om speciale kinderschoenen, of schoenen met een inlegzool, aan te schaffen.

Tweedehands kinderschoenen

Heeft jouw kindje een oudere broer of zus waar je nog schoenen van hebt liggen? Dan vraag je je misschien af of je deze kinderschoenen opnieuw kunt gebruiken voor het jongere kind. In principe kan dit als de schoenen nog niet versleten zijn. Let er wel op dat de voetvorm van beide kinderen hetzelfde moet zijn en dat het kind geen schimmelinfectie heeft gehad tijdens het dragen van de schoenen. Wel is het advies om geen tweedehands kinderschoenen te kopen voor je kind, bijvoorbeeld bij een kringloop of op een rommelmarkt. Je weet dan immers niet wie de vorige eigenaren zijn geweest en wat er allemaal al met die schoenen is gebeurd.

Gerelateerde artikelen

Wat voor materiaal voor je laptoptas?

De Fjallraven Kanken klassieke rugzak

Portemonnees bewaren in je tas