De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Home / Gardening

De soorten riet voor een rieten dak

Af en toe is het heerlijk even van de rust te genieten gedurende een wandeling door de natuur. Door de bomen heen wijkt mijn aandacht af naar de mooie huizen die er gebouwd zijn. De wit, geschilderde muren met een mooi rieten dak als finishing touch. Een huis dat ieders droomhuis is.

Toch is het mogelijk de eigen woning ook in waarde te laten stijgen. Een rietdekker kan de droom werkelijkheid maken en het welbekende pannendak laten vervangen door een rieten dak. Vaak is er de mogelijkheid te kiezen tussen verschillende soorten riet. Voordat de keuze gemaakt wordt, is het verstandig eerst ingelicht te zijn over de werking van het diverse riet.

Natuurlijk riet

Bij de meeste rieten daken wordt gebruik gemaakt van natuurlijk riet. Het riet is afkomstig uit een aantal streken en landen, waaronder Hongarije en Oostenrijk.

Bij dit soort riet zijn er verschillende diktes beschikbaar bij het bedekken van het dak. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor het fijne riet. Om het riet aan de wensen te laten voldoen, is het verstandig in overleg te gaan met de rietdekker. Het is namelijk ook mogelijk te kiezen voor een dikkere stengel, dat zal zorgen voor een meer ademende bedekking. Bij dit soort zal de levensduur langer zijn.

Novariet

Novariet wordt ook wel gezien als de duurzame kunststof. Deze kunststof is ook geschikt bij daken die moeilijk te bedekken zijn met natuurlijk riet, zoals daken die worden overschaduwd of een flauwe dakhelling hebben. Het Novariet heeft een natuurlijke kleurverloop, is duurzaam, heeft weinig onderhoud nodig en is niet brandgevaarlijk. De kosten zullen echter wel duurder uitpakken dan bij natuurlijk riet.

Patentriet

Ook het patentriet is een mogelijkheid het dak mee te dekken. Dit soort riet wordt gelegd in zogenaamde shingles, oftewel overlappende elementen. Het proces begint met de aanleg van bitumenfolie; een folie dat het water tegenhoudt. De patentriet zal vervolgens in grove lagen worden aangebracht, dat in duidelijke lijnen zal resulteren. Naast de gewone daken, is het patentriet ook te bevestigen op gevelbekleding, daken met een zwakke hellingshoek en daken onder begroeiing.

http://rietwerk.nl

Gerelateerde artikelen

Hoeslaken afstemmen om dekbedovertrek of andersom

Een eigen bedrijf hebben

Welke spa kiest u?