De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Home / Gardening

Soorten nieuwsgenres

Er komen verschillende soorten genres voor op nieuwssites. Deze zijn herkenbaar voor de journalist en voor de lezer. Wanneer je deze herkent kun je de nieuwsberichten ook beter begrijpen. Er mogen nooit meningen van de journalist verwerkt worden in een nieuwsbericht. Het maakt niet uit wat voor wat voor onderwerp het bericht heeft of het nou om politiek nieuws gaat of over showbizz nieuws. De verschillende journalistiek genres zullen hier verder besproken worden.

Nieuwsberichten zijn korte actuele artikelen. Dit soort berichten zijn informatief en bevatten vooral feiten. Een compleet nieuwsbericht behandeld de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Het bericht wordt vaak compact en in de tegenwoordige tijd geschreven.

Achtergrondartikelen zijn informatieve artikelen die ingaan op de context van een recente ontwikkeling of actuele gebeurtenis. Dit soort artikelen kan meerdere perspectieven geven op het nieuws en ook benadrukken.

Interviews zijn vraaggesprekken die bedoeld zijn om opvattingen van een persoon toe te lichten. Interviews worden altijd gehouden tussen een interviewer en de geïnterviewde.

Opinieartikels zijn overtuigende teksten waarin schrijvers de lezers op een zakelijke manier probeert te overtuigen van zijn of haar mening. Er wordt een stelling genomen die vervolgens wordt onderbouwd aan de hand van argumenten en meningen. Opiniepagina’s staan vaak op aparte pagina’s in kranten.

Columns verschijnen regelmatig. Dit zijn korte artikelen waarin de columnist op zijn of haar eigen manier commentaar geeft op een onderwerp. Het commentaar is vaak wel kort en kritisch geschreven. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een humoristische of geërgerde manier van schrijven.

In recensies geven journalisten vaak een oordeel over een culturele activiteit of productie. Recensies kunnen over verschillende dingen gaan, denk aan concerten, toneelvoorstellingen of boeken. Er staan ook feiten in de recensies zoals bijvoorbeeld de datum, tijd en plaats van een voorstelling. Ook de prijs wordt hier vaak bij vermeldt.

Vaak worden er ook artikelen geschreven over personen die uitgelicht worden door het nieuws. Als de persoon in kwestie bijvoorbeeld genoemd wordt in de politiek of een medaille heeft gewonnen, wordt er vaak een artikel over deze persoon geschreven en een persoonsbeschrijving gedaan.

https://www.redactie24.be/

Gerelateerde artikelen

Heb jij eigenlijk overlast van muizen?

Service van de specialist bij dampkap kopen

Diverse soorten, kleuren en formaten keramische houtlook tegels