De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Woning en Tuin

Renovatietips en tricks

Nieuwbouw wordt voor veel mensen onbetaalbaar. Daarom stijgt het aantal renovaties. Ben jij ook van plan om aan een verbouwing te starten? Ga aan de slag met deze tips!

Bespaar op de afbraakwerken

Elke renovatie gaat gepaard met afbraakwerken. Hierop kan je makkelijk besparen door zelf een deel van de kamers te slopen. Hier heb je niet veel voor nodig, enkel wat sloopmateriaal en een container voor het afval. Denk ook aan de veiligheid en draag gepaste kledij tijdens deze afbraakwerken om verwondingen te voorkomen. 

Vraag een expert

Het kan nooit kwaad om een specialist te laten langskomen. Laat je bijstaan door een architect, aannemer, raamfabrikant… om de juiste keuzes te maken. Als particulier heb je soms onvoldoende kennis om knopen door te hakken. Een expert helpt je om het maximale uit de verbouwingen te halen. Hij/zij heeft misschien wel goed ideeen waar je op het eerste moment nog niet aan dacht. 

Ga voor domotica

Bij heel wat renovatieprojecten moet je de elektrische installatie vernieuwen omdat ze niet langer conform is met de huidige richtlijnen. Dus waarom zou je niet meteen kiezen voor een upgrade? Met een domoticasysteem met bijvoorbeeld de Niko Home Control modules maak je een slimme woning. Hiermee kan je drukknoppen zo programmeren dat ze meerdere functies uitvoeren, bijvoorbeeld een reeks van lampen aan- of uitschakelen of de rolluiken bedienen. Domotica zorgt voor meer comfort in huis en een energiebesparing. 

Spendeer slim

Verbouwen kost tienduizenden euro’s. Soms heb je al dat geld niet. In dat geval kan je best slim spenderen. Investeer in zaken die echt een meerwaarde zijn en doe de rest later. Je wil bijvoorbeeld niet besparen op een nieuwe gevelbekleding, omdat die het uitzicht van de woning bepaalt. Maar je kan in eerste instantie misschien wel een goedkope Ikea keuken plaatsen en die na enkele jaren pas vervangen door je droomkeuken op maat. 

Opgelet met asbest

Nog een waarschuwing over het gevaar van asbest. Asbesthoudende materialen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Ze moeten dus zeer voorzichtig behandeld worden tijdens een renovatie. Twijfel je over de juiste aanpak? Laat je bijstaan door een specialist! 

Word een premiejager

De overheid en netbeheerders stimuleren verbouwers met allerlei premies. Je kan een premie krijgen voor nieuwe isolatie, groene energie, enzovoort. Informeer jezelf dus goed over alle beschikbare premies en maak volop gebruik van deze financiele tegemoetkomingen. 

Neem foto’s

Het klinkt misschien gek, maar het is altijd een goed idee om foto’s te nemen tijdens de verbouwingswerken. Je behoudt niet alleen een overzicht van de voortgang, maar je hebt meteen ook een foto bij eventuele latere problemen.