De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Woningen

Cohousing projecten – wat is dat?

Pas de laatste 150 jaar begon de mensheid steeds individualistischer te leven. Nu zien we stilletjes dat er een andere tegenmaatregel is in het delen van woonruimte: wonen. Het instapleven is er altijd geweest, we zijn allemaal een beetje vergeten.

Waarom zou je kiezen voor dit?

Wonen is een natuurlijke manier van leven en kan veel moderne problemen gemakkelijk oplossen. Veel van deze problemen komen immers voort uit een samenleving en mensen gaan steeds persoonlijker denken. Wanneer we weer ruimte creëren om samen dingen te doen, kan dit heel positief zijn. Nuchterheid is natuurlijk noodzakelijk. Er zullen conflicten ontstaan ​​en er zullen discussies plaatsvinden, dus het is het beste om vooraf een ijzersterk akkoord te bereiken.

“Zacht cohousing”

Als je dit idee leuk vindt, maar niet zeker weet of je de openbare binnenruimte deelt, kun je uitkijken naar het zogenaamde “soft sharing” -project dat alleen de buitenruimte deelt. Meestal worden deze projecten geïnitieerd door de projectontwikkelaar en vervolgens verder ontwikkeld door de koper.

De juridische omschrijving

“Een woonproject met privé-units en een breed scala aan gemeenschappelijke functies. Het project vormt één ruimte, gebouw en rechtspersoon. De architectuur van het woonproject biedt kansen voor meer sociale interactie.”

Ten minste 50% van de beschikbare buitenruimte in elke particuliere wooneenheid is nog steeds openbare ruimte en ten minste 10 m² openbare binnenruimte. Deze interne ruimte moet zorgen voor meer sociale interactie en is niet beperkt tot pure functies: niet alleen opslagruimten, kelders, circulatieruimtes of gedeelde technische ruimtes.

Deze puur functionele oppervlakken tellen niet mee voor het minimum. Minimaal een vergaderruimte met keuken, wasruimte en nog een kamer.

4 Cohousing projecten voorbeelden

Cohousing West-Vlaanderen

Het voormalige klooster wordt binnenkort een woonproject met 37 woningen en appartementen van verschillende afmetingen. Tien families trekken hier het koetshuis en ze zijn nog op zoek naar versterking. Hier zijn architecten en aannemers geselecteerd. Ze werken rond de centrale binnenplaats en de overdekte galerij wordt een prettige ontmoetingsplek.

Cohousing in Limburg, St-Truiden

 Dit kleine project is gelegen aan de rand van het centrum van St. Truiden en heeft 5 duplex appartementen. Een ervan is volledig gemeubileerd en de andere vier zijn voorzien van casco’s, zodat u deze naar wens kunt afwerken. Het project vormt een gebouw als geheel en is gebouwd rond een tuin van 1.200 vierkante meter die door de bewoners zelf kan worden ingericht. U kunt uw auto ook op een openbare parkeerplaats parkeren. Ben je geïnteresseerd om naar de lucht te kijken! 

Cohousing in Oost-Vlaanderen

Een groep van 5 buren startten samen een woningbouwproject en vonden tegelijkertijd een bouwbedrijf en een aannemer. In het bosgebied bij Gentbrugse Meersen worden 28 woningen en appartementen gebouwd. In totaal 390 vierkante meter openbare binnenruimte. Ben je geïnteresseerd? Er zijn kamers!

Cohousing in Limburg

Deze voormalige boerderij werd bewoond door de provincie Limburg. Het terrein in deze 50 gebieden wordt omgevormd tot 11 woningen rondom de openbare binnenplaats. De oude oven van de boerderij keert terug naar zijn oude glorie en zal worden gebruikt als pizzaoven voor feestjes. De bouw start naar verwachting in 2020. 

https://be.propenda.com/keyword/te-koop-be.html

Gerelateerde artikelen

Let op welk cilinderslot je koopt

Offertes ramen

Pourquoi faire appel à un professionnel pour la pose d’une ventilation fenêtre ?