De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Bedrijven

Bestrijden met nematoden

Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn kleine microscopische organismen. Ze zitten van nature in onze grond en worden voornamelijk gebruikt voor het bestrijden van plaaginsecten of larven zoals slakken, engerlingen, etc. Dit alles op natuurlijke wijze.

De nematoden pakken de ongewenste insecten echt aan en zorgen dat deze volledig sterven. De nematoden eten het dode insect vervolgens op om ervoor te zorgen dat zij zelf in leven blijven en nieuwe ongewenste insecten kunnen bestrijden. Dit proces blijft zich verhalen tot de plaag nog maar in beperkte mate aanwezig is ofwel volledig is verholpen.

Aaltjes gevaarlijk voor dier, mens of milieu?

Nu hoor ik je denken. We hebben nog een hond of kat thuis rondlopen en willen niet dat deze besmet worden door dodelijke organismen. Dit is niet het geval. De nematoden / aaltjes worden echt specifiek gekweekt voor het bestrijden van een bepaald insect. Zo heb je bijvoorbeeld nematoden tegen slakken, tegen rouwvliegjes, tegen mieren en ga zo maar door. Dit voorkomt dat je ook de mooie en nuttige insecten in je tuin aantast. Voor mens en huisdier zijn ze dan ook 100% veilig. Dit is een van de grote voordelen van dit bestrijdingsmiddel. Je kunt ze ook preventief gebruiken. Op deze manier voorkom je een mogelijke plaag in je tuin.

Aaltjes gebruiken

Het is belangrijk Nematoden te gebruiken op het juiste tijdstip en onder de juiste omstandigheden. Maar wanneer is dit? Het moment wanneer de aaltjes uitgezet moeten worden is afhankelijk van de plaag die je wilt aanpakken. Insecten hebben ieder een eigen levensloop waardoor de inzet per plaagsoort kan verschillen.

Het gebruik van aaltjes wordt meestal aanbevolen wanneer er larven aanwezig zijn. Voor de meeste insecten is dit in de lente en in de herfst. Let er vooral op dat de aaltjes worden uitgezet wanneer de zon op komt of onder gaat, of helemaal goed bij bewolking. UV-stralen zijn namelijk schadelijk voor de aaltjes. Daarnaast dien je ze uit te zetten in een bodemtemperatuur tussen de 5 en 30 graden.

De exacte temperatuur hangt weer af van de soort aaltjes.

Aaltjes moeten wel kunnen zwemmen. Hiervoor is het belangrijk ze in een vochtige bodem uit te zetten. Mocht de grond niet nat zijn van zichzelf dan kun je de bodem zelf bevochtigen. Zorg er gedurende het proces ook voor dat de grond vochtig blijft zodat ze zich kunnen blijven bewegen. Regelmatig sproeien bij droog weer is dus een must. Dit verbeterd de werking.

Wanneer zie je resultaat?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar zorg er dus voor dat de grond waarin ze leven vochtig blijft. Ook niet te nat! Als je ze goed gebruikt zul ja al na 2 weken resultaat mogen zien. Je zult dan waarschijnlijk nog niet helemaal van het ongedierte af zijn maar wel beduidend afgenomen zijn.

Mocht je nog niet helemaal tevreden zijn is het mogelijk om het hele proces nogmaals te herhalen. Dit zal ervoor zorgen dat ook nieuwe larfjes geen kans hebben om te overleven.

Nematoden of aaltjes kopen

Als je de aaltjes aanschaft bij biogroei ben je er zeker van dat de nematoden levend zijn en niet al weken aan het wachten zijn om het magazijn te verlaten. Dat is natuurlijk enorm belangrijk om het beste resultaat te krijgen. Het is belangrijk om de aaltjes gelijk na ontvangst te gebruiken ze zijn namelijk maar heel beperkt houdbaar als je ze opslaat in de koelkast.

Hopelijk bent je nu af van die vervelende insecten die jouw moestuin aantasten en kun je weer volledig genieten van jouw groen.

https://www.biogroei.nl/producten/aaltjes-nematoden

Gerelateerde artikelen

The cut and shape of a diamond | Unsaid Library

Is het verstandig om in vastgoed te beleggen?

Eindelijk beginnen aan uw persoonlijk project