De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Home / Gardening

Zonnepanelen & dak soorten

Wil je zonnepanelen plaatsen? Goed idee! Kijk alleen van te voren wel even naar je dak. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen platte en schuine daken. Als je dak niet geschikt is zijn er ook nog drie andere oplossingen. In dit artikel wordt het allemaal besproken.

Plat dak

Zonnepanelen kunnen goed op een plat dak worden geplaatst. Het voordeel van zonnepanelen op een plat dak is, is dat je de zonnepanelen in de perfecte richting kan zetten. Daarnaast kan je ook zelf de hellingshoek bepalen. Als je zonnepanelen op je platte dak wilt, moet je als eerste kijken naar de draagkracht van je dak. De panelen moeten namelijk worden bevestigd in een metalen frame met daaraan nog ballast, zodat de zonnepanelen niet van je dak afwaaien. Als je zonnepanelen op een schuin dak plaatst, heb je deze extra constructie niet nodig. De kosten voor zonnepanelen op een plat dak zijn daarom iets duurder. Hierbij kan je denken aan ongeveer € 10 per paneel extra.

Schuin dak

Als je zonnepanelen wilt, is een schuin dak over het algemeen de beste optie. Dit komt doordat het dak al schuin is, waardoor je geen ruimte verliest. Bij zonnepanelen op een plat dak, moet je namelijk extra ruimte hebben tussen de panelen, zodat de panelen niet in elkaars schaduw liggen. Het enige minpunt bij een schuin dak is de richting en hellingshoek. Je huis moet namelijk wel op een aantrekkelijke positie staan, ten opzichte van de zon. Daarnaast kan je ook hellingshoek  nauwelijks aanpassen op een schuin dak.

Over het algemeen worden zonnepanelen op de dakbedekking van het dak geplaatst. Dit is het meest voordelig en rendabel. Echter vindt niet iedereen dit leuk. Daarom kan je ook zonnepanelen in je dak laten plaatsen. Je dakbedekking, bijvoorbeeld dakpannen, worden dan weggehaald en er worden dan zonnepanelen in gelegd. Hierdoor vallen de zonnepanelen minder op, maar is de opbrengst ook lager. Dit komt doordat de zonnepanelen hun warmte minder goed kunnen afvoeren.

Overige daken

Wil je helemaal geen zonnepanelen op het dak van je woning? Dan kan je ook altijd nog zonnepanelen laten plaatsen op bijvoorbeeld je camper of tuinhuisje, als je deze hebt. Je kan hier bijvoorbeeld vier zonnepanelen op plaatsen. Zo kan je op kleine schaal energie opwekken. Het totale energieverbruik van een camper kan je hier bijvoorbeeld mee opwekken! Ideaal.

In de tuin

Wil je graag zonnepanelen, maar is je dak niet geschikt en beschik je niet over een camper of tuinhuisje? Dan heb je nog als laatste optie: zonnepanelen in je tuin!  Als je een grote tuin hebt, met weinig schaduw dan kan je hier prima zonnepanelen in plaatsen. Je moet hierbij wel rekening houden met dat de zonnepanelen stevig moeten kunnen staan. Vaak moet er eerst een beton laag gieten in je tuin. Daarnaast moet je ook denken aan beveiliging. De laatste tijd zijn zonnepanelen erg populair onder dieven.. Sluit daarom een goede verzekering af die je zonnepanelen beschermen.