De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Tuin en buitenleven

Moestuin

Tips voor het kweken en ontwerpen van koloniale moestuinen

 Als je op zoek bent naar een tuin die zowel praktisch als mooi is, overweeg dan eens een koloniale moestuin aan te leggen. 

Alles in dit type tuin in de oude, koloniale stijl wordt geacht nuttig te zijn, maar een koloniale tuin is ook een lust voor het oog. Het ontwerpen van koloniale stijltuinen is makkelijk en zeker de moeite waard. Lees verder om meer te leren over koloniale tuinen en hoe je een eigen koloniale tuin kunt creëren.

Over koloniale tuinen 

De koloniale tuin van weleer was een viering van erfgoed terwijl planten hun weg vonden naar de onze koloniën en naar de koloniën van andere West-Europese landen.

De koloniale moestuin werd aangelegd door zeer praktische kolonisten en als gevolg daarvan werden ze ontworpen rond behoeften in plaats van rond esthetiek, hoewel deze tuinen zeker een lust voor het oog kunnen zijn. 

Vierkante of rechthoekige tuinen of tuinen met verhoogde bedden waren populair en werden vaak dicht bij het huis opgezet om ze gemakkelijk toegankelijk te maken. Veel tuinen werden recht voor de keuken van het huis geplant. Levende afscheidingen als heggen en struiken of schilderachtige piketten werden gebruikt om de tuinen te beschermen tegen wind en dieren. 

De koloniale moestuinen bestonden ook uit smalle rechthoekige bedden vol geneeskrachtige planten en kruiden. Kruiden werden vaak gemengd met fruit en groenten. Fruitbomen werden ook gebruikt als centrale punten in het tuinontwerp. Al deze planten werden gebruikt voor het conserveren van voedsel, genezing en het kleuren van stoffen. 

Hoe leg je een koloniale tuin aan?

Het ontwerpen van tuinen uit de koloniale periode is populair onder tuiniers die de oude planten en de klassieke kunst van het tuinieren willen behouden. Leren hoe je een koloniale tuin moet aanleggen is eenvoudig.

Verhoogde smalle plantbedden bieden gemakkelijke toegang en zorgen voor een aantrekkelijke koloniaal aanzicht.

Vul bedden met kruiden, bloemen en groenten die kunnen worden gebruikt in de keuken en rond het huis.

Grotere koloniale tuin ontwerpen kunnen onder meer loopbruggen, banken, fonteinen en zelfs een zonnewijzer bevatten. In koloniale tuinen staan ook snoei-planten zoals rozen, die een mooie aanvulling op elk landschap vormen.

Koloniale tuinplanten 

Een 18e-eeuwse tuin bevatte vele prachtige oude bloemen, zoals stokrozen, vingerhoedskruid en lelies. Ook irissen en pioenen komen er voor. 

Veel groenten die onze grootmoeders al kenden werden ook gebruikt in de koloniale moestuin. Daartoe behoren enkele van onze meest geteelde groenten van vandaag. Hoewel deze hybride neven weinig gelijkenis vertonen met de oude variëteiten, kan je eigen koloniale tuin ook planten als de pompoen een plaatsje geven. En natuurlijk komkommers, koolsoorten, erwten en bonen, kropsla, worteltjes en radijs. Ook de lokale pepers vonden al snel een plekje in de koloniale tuinen. 

Geneeskrachtige kruiden in een koloniale tuin zijn onder meer stinkende balotte, een populair middel tegen astma en hoesten. Engelwortel wordt ook gebruikt bij verkoudheid en bronchiale problemen. Bonenkruid wordt nog steeds gekweekt en gebruikt als antiseptisch middel en om de pijn van bijensteken te verlichten. Oregano zou populair moeten zijn tegen kiespijn en hoofdpijn. Andere geneeskrachtige kruiden en keukenkruiden zoals salie, calendula, vrouwenmantel en in de lente niet te vergeten de Oost-Indische kers worden nog steeds gebruikt.