De vlaamse fuchsia vrienden
Image default
Home / Gardening

De portemonnee verrassen; de Trias Energetica

De afgelopen jaren wordt duurzaam wonen steeds meer gestimuleerd. Door de beperking van het energieverbruik in de woning en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan een duurzame leefomgeving klinkt als een win-winsituatie. Dat blijken steeds meer inwoners in te zien.

Gesproken over slimmere manieren van omgang met energie, valt de term Trias Energetica veel binnen de economische branche. De Trias Energetica wordt gezien als een uitstekende strategie om zo schoon en zuinig mogelijk om te gaan met de beschikbare energiebronnen. Het wordt gebruikt als uitgangspunt voor het denken over energieverbruik, zowel door de overheid als bedrijven en particulieren. We leven in een samenleving met een welvaart dat de ontwikkeling van duurzame energie mogelijk is.

Onderdelen

De Trias Energetica bestaat uit de volgende drie onderdelen; beperking van de energievraag, zoveel als mogelijk gebruik maken van duurzame bronnen en zo efficiënt mogelijk omgaan met fossiele brandstoffen. De strategie wordt ook niet gezien als stappenplan, aangezien de stappen tegelijkertijd toegepast kunnen worden.

Bijdragen als particulier of bedrijf

Als bewoner of eigenaar van een pand is het mogelijk bij te dragen aan de driestappenstrategie door de woning zodanig aan te passen, waardoor de woning als een duurzame woning gezien kan worden. Zowel als bedrijf als particulier zijn vele bedrijven in staat het bouwwerk te verduurzamen. Dit is mogelijk door zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen.

Zonnepanelen

              Wat kosten zonnepanelen?

Eén van de meest bekende producten om een pand te verduurzamen zijn zonnepanelen. oor de bevestiging van zonnepanelen wordt, dankzij de cellen, daglicht opgevangen. Het licht wordt omgezet naar gelijkstroom, om vervolgens als wisselstroom te kunnen gebruiken.

Zonneboilers

Een zonneboiler wordt bevestigd op het dak en zal water verwarmen dankzij (zon)licht. De installatie beschikt over zonnecollectoren op het dak en een voorraadvat met warmtewisselaar in de buurt van de ketel. Zonneboilers leveren tot wel 75% gratis energie voor warm water en dragen bij aan een grote reductie van het aardgasgebruik. Verder is het ook mogelijk een pellet boiler aan te schaffen, om circa 50% of meer te besparen op de verwarmingskosten.

http://wijsmanduurzaam.nl